Önéletrajzot írni mindenki tud, vagy mégsem?
Adrienn Dankó

Author: Adrienn Dankó

03 November 2020

Önéletrajzot írni mindenki tud, vagy mégsem?
Ha az álláskeresés kapcsán sokat hallom, hogy ezt mindenki meg tudja csinálni, akkor az önéletrajzírást illetően még többször. Mert mi lehet ebben a nagy ügy? Hacsak nem pályakezdő vagy, egyszer régen már te is írtál egy CV-t, azt csak fel kell frissíteni egy kicsit.  A Google számtalan találatot dob ki, milyen egy „jó” önéletrajz, rengeteg stílus, sablon van fent a neten, és a feltöltött adatokból különböző CV író programok el is készítik az önéletrajzodat. Sőt, megkérheted a barátodat, hogy küldje át az övét, amivel a múltkor megkapta azt a csodás állást. Neked csak ki kell tölteni a rád vonatkozó részekkel és már kész is!

Mit veszítesz így? Az egyéniségedet, hogy meg tudd mutatni, ki vagy és mivel tudsz többet másoknál, hogy kitűnj a több száz jelentkezőből, hogy professzionális, az iparág, a felvételt hirdető cég és a megpályázott pozíció elvárásainak megfelelő CV-t írj, hogy a mai trendeknek megfelelő legyen az anyagod (igen, időről időre itt is változnak a dolgok) és akár azt, hogy behívjanak interjúra és esélyed legyen megkapni a vágyott állást.

A fényképtől elkezdve a CV hosszúságán át a karrier szünetek megindokolásáig nagyon sok mindenről írhatnék, de valójában ez a két dolog fog kiemelni a tömegből: miben vagy más, mint az összes többi pályázó, és mit tettél le eddig az asztalra, milyen eredményeid vannak, amikkel be tudod bizonyítani a jövőbeni munkáltatódnak, hogy te vagy a legmegfelelőbb ember az állásra.

Amikor a karrier tanácsadásaim során ezekhez a témákhoz érünk, ügyfeleim, akár a legragyogóbb, szakmájukban elismert vezetők részéről is általában nagy hallgatás következik, vagy ez a mondat hangzik el: „Hát, én ebben nem igazán vagyok jó.” Azt érzékelem, hogy hiányzik a kultúránkból, hogy magabiztosan kiállva kimondjuk a sikereinket és eladjuk magunkat. Inkább a beolvadásra törekszünk, mintsem arra, hogy a kiválóságainkkal büszkélkedjünk. 

Pedig erre, nemcsak álláskereséskor, nagy szükségünk lenne..., és pontosan ezt a két legfontosabb dolgot nem találom a CV sablonokban és az önéletrajz író programokban. Vagy ha látom is őket, „el vannak rejtve” például a szakmai tapasztalatok közé.

Ha fejvadászként egymás mellé teszek két, öt, tíz például értékesítési igazgató CV-t, a következő tapasztalatokat látom: értékesítési stratégia kialakítása, üzletfejlesztés, értékesítési csapat vezetése, KPI-k kialakítása, board felé riportálás stb. Ezek a dolgok nem fognak senkit megkülönbözetni, kiemelni sehonnan. Viszont ha azt olvasom, hogy az illető két év alatt 40-szeresére növelte egy adott üzletág forgalmat az általa bevezetett üzletszerzései és ügyfélkezelési stratégiáknak köszönhetően, és olyan egyedülállóan sokrétű tapasztalati háttere van, ami szinte senki másnak a piacon, akkor kíváncsivá válok, ki ez a nagyágyú és szeretnék vele megismerkedni.  

Csábítóak, gyorsak, könnyűek a sablonok és a CV író programok, de nem mutatják meg, mit tudsz, ki vagy valójában. Az egyedi önéletrajz elkészítése idő- és munkaigényesebb, sok mindent át kell gondolnod, vállalnod kell a sikereidet, de mindenképp megéri. Csak figyelemfelkeltő önéletrajzzal lesz lehetőséged interjúzni, és ha jó vagy az interjúkon, megkapni az álomállást.

Newsletter


Sign up for the latest career boost ideas!


ContactAdrienn Dankó 

Career re-design specialist,
ICF member Business coach

+36 70 310 82 59
adrienn.danko@klc.co.hu

https://www.linkedin.com/in/adrienn-danko-55023a1

21/b Hollán Ernő str, 1136 Budapest, Hungary