Te milyen régi-új vezető vagy?
Adrienn Dankó

Author: Adrienn Dankó

04 June 2020

Te milyen régi-új vezető vagy?
Mostanában sokszor teszem fel a kérdést, milyen lesz a munkahelyi világunk a járvány után, hogyan fogunk dolgozni, milyenek lesznek a régi-új sikeres vezetők, mely vezetői készségek fognak kisebb, és melyek nagyobb hangsúlyt kapni. Biztos válaszaim nincsenek, de valamiféle irány talán látszik.

Az elmúlt pár hónapban a home office sokaknak jelentett újdonságot és komoly kihívást Magyarországon. 2019-ben mindössze néhány százalékunk dolgozott rendszeresen vagy akár ritkán otthonról, pedig ehhez hozzá kell szoknunk, mert egy dolgot biztosan tudok: a home office (sokkal) nagyobb teret kap a jövőben.

Az otthonról dolgozó csapat vezetése azonban más készségeket és hozzáállást kíván, mint amelyeket ez idáig sikeresen működtettünk. Úgy gondolom, elengedhetetlen a kevesebb irányítás és ellenőrzés, és lényeges a több szabadság. A beosztottaknak olyan vezetőre van szükségük, aki lehetővé teszi számukra, hogy nagyobb befolyással legyenek saját munkavégzésükre, és aki megadja nekik az esélyt, hogy saját maguk fedezhessenek fel eddig nem látott lehetőségeket, és hogy megítélhessék saját teljesítő képességüket. A vezetői sérülékenység, átláthatóság, hitelesség, és a szavak helyett a tettek fontosabbak, mint valaha. A szabadsággal még nagyobb hangsúly kerül az önfejlesztésre, beleértve a vezető önfejlesztését is. Már maga a változás rezilienciát és adaptációt követel, akár több tíz éves rutinokat kellhet felülírni. A klasszikus értelemben vett hatékonyság fókuszú vezetés helyett ez kaotikusnak tűnhet, de ki mondta, hogy ez kizárólag rossz lehet?

A jelenlegi helyzet kiváló alkalom arra, hogy feltérképezzük, milyen vezetők vagyunk. Micro- menedzselünk és az egységesítésre törekszünk? Vagy teret adunk a csapatunknak és kamatoztatjuk beosztottaink más-más tapasztalatát, szakértelmét és készségeit? Ha a saját, sok éve berögzült vezetői készségeimre gondolok, biztosan van mi változtatni. Maga a változás, a változtatás mindig is nehézkesen ment a számomra és szeretem rajta tartani a szemem a cégem akár legapróbb történésein is.  

A járvány minden negatívumával együtt, érdekes, izgalmas és egyedülálló lehetőségnek tartom, hogy tanúi lehetünk egy új munkahelyi világ kialakulásának, a régi-új vezetők megszületésének, és hogy alkalmunk van vezetőként magunkra ránézni, magunkat még jobbá tenni, ez által is formálva ezt az új világot.

Newsletter


Sign up for the latest career boost ideas!


ContactAdrienn Dankó 

Career re-design specialist,
ICF member Business coach

+36 70 310 82 59
adrienn.danko@klc.co.hu

https://www.linkedin.com/in/adrienn-danko-55023a1

21/b Hollán Ernő str, 1136 Budapest, Hungary