Gaslighting a munkahelyen
Dankó Adrienn ACC

Szerző: Dankó Adrienn ACC

2024. Április 03.

Gaslighting a munkahelyen
A gaslighting jelenségével sok helyen találkozhatunk. Előfordulhat a politikai életben, családtagok, például testvérek között vagy szülő-gyerek kapcsolatban, párkapcsolatban és a munkahelyünkön is. A gaslighting az érzelmi manipuláció, pszichológiai abúzus egyik fajtája, amikor ennek elszenvedője egy idő után megkérdőjelezi a történteket, saját véleményt és emlékezőképességet, és elkezd kételkedni saját épelmélyűségében. Nagyon könnyen bele lehet csúszni ebbe a helyzetbe, felismerni és kikeveredeni belőle viszont nehéz. A jelenség akkor alakul ki, amikor nem partneri, hanem alá-fölé rendeltségi viszony, egyenlőtlenség van a kapcsolatban. Nárcisztikus jellemvonás lehet, súlyos esetben pedig mentális betegséggé fokozódhat.

Munkahelyünkön akkor kezdjünk gyanakodni, ha a mindig a hibáinkat hangsúlyozó főnökünk, sunyi kollégánk, előítéletekkel rendelkező csapatunk, egy csalódott ügyfél, vagy egy rágalmazó versenytárs nyíltan megszégyenít minket a kollégák előtt, rosszul bánik velünk az ügyfelek jelentlétében, gúnyneveket ad nekünk, pletykát, rémhírt és hazugságokat terjeszt rólunk, hogy hiteltelenné tegyen minket, szarkasztikus megjegyzéskét tesz ránk, rajtunk élcelődik és bullyingol. Lehetnek ennél súlyosabb jelek is, mint például amikor a munkánk szabotálják azzal, hogy filejaink „kitörlődnek”, vagy főnökünk a telejesítményértékelés aláírása után megváltoztatja az eredményeket. Az ilyen főnök, munkatárs, ügyfél vagy versenytárs mindent és mindenkit kontrollálni szeretne, erejét és hatalmát folyamatosan demonstrálja és azt érezteti, hogy tőle függ, hogy van-e munkahelyünk.

Kevés működő stratégia létezik, amelyet alkalmazni lehet a gashlighting megszüntetésére. Beiratkozthatunk például egy továbbképzésre, ahol vizsgaeredményeink bizonyíthatják saját magunk számára, hogy valóban értünk a munkánkhoz, nem velünk van a probléma és nem ment el a józan eszünk, azonban legtöbb esetben új főnök, másik részleg vagy csapat vagy akár a munkahelyváltás hoz eredményt. Abuzáló főnökünkkel való beszélgetés valószínűleg még ront is a helyzeten, mert a gaslightolók általában támadólag lépnek fel, amikor konfrontáljuk őket a helyzettel. HR-hez vagy a gaslightoló felettesünk feletteséhez sincs értelme fordulnunk, mert főnökünk nagyon jóban van ezekkel az emberekkel, így nem nekünk fognak hinni, hanem neki.

Ez az egyik oka annak, hogy a gaslightolók miért ússzák meg a felelősségrevonást. Erős kapcsolatokat építenek a kulcs döntéshozókkal, így azok teljes mértékben megbíznak bennük, és megszabadulnak azoktól az emberektől, akik veszélyeztethetik őket. Okosak, kegyetlenek, karizmatikusak és nagyon meggyőzőek, így manipulációjuk szinte észrevehetetlen. Ha célponttá válunk, szinte lehetetlen túlélni ebben a környezetben.

Fontos azonban tudatában lenni annak, hogy nagy különbség van az abuzáló főnök és a szigorú vezető között. A szigorú vezető visszajelzéssel támogat minket, hogy sikeresek lehessünk a munkánkban. A gaslightoló főnök nem akarja, hogy sikeresek legyünk, ezért minket sértegetve szabotálja a munkánkat.

Ha ilyen felettes alatt dolgozunk, dokumentáljunk minden interakciót vele, beleértve a dátumokat, időpontokat és hogy pontosan ki mit mondott. Ezt a saját mobilunkon vagy laptopunkon tegyük, ne a céges eszközökön. Rendszeresen nézzünk bele a személyes fileunkba, nehogy például más teljesítményértékelés legyen rögzítve, mint amelyre emlékeztünk.

Végül pedig keressünk új állást. Vagy cégen belül másik részlegen találjunk új pozíciót, vagy váltsunk munkahelyet. He ezt nem tesszük, meg fogjuk kérdőjelezni saját magunkat és elveszítjük az önbizalmunkat. Álmatlansággal, szorongással, kiégéssel, depresszióval küzdhetünk és súlyos esetben az épelmélyűségünk megkérdőjelezése idegösszeomláshoz vezethet. Az empatikus emberek gyakrabban válnak áldozataivá a gaslightolónak. Figyeljünk a jelekre és ha gaslightingot tapasztalunk, vegyük igénybe coach vagy pszichológus segítségét, aki átsegíthet minket a nehéz helyzeten.
 

Hírlevél


Iratkozz fel a legfrissebb karrier ötletekért!


Kapcsolat



Dankó Adrienn ACC

Karrier újratervezési specialista,
ICF tag Business coach 

+36 70 310 82 59
adrienn.danko@klc.co.hu

1136 Budapest, Hollán Ernő utca 21/b