Bátor énmárkázás coachinggal
Dankó Adrienn ACC

Szerző: Dankó Adrienn ACC

2021. Március 01.

Bátor énmárkázás coachinggal
Minden vezetőnek van egy saját énmárkája, amelyen keményen dolgozott, hogy figyelemfelkeltő legyen. De mi van akkor, amikor meg akarod változtatni a magadról kialakított képet? Munkában töltött éveid során manapság többször is válthatsz karriert. Az új karrier új imidzst kíván meg. De nemcsak karrierváltás során kellhet az új énmárka. A jelenlegi pozíciódban is megtörténhet, hogy más oldaladat szeretnéd megmutatni azért, hogy még magasabb pozíciót kapj például.

Valószínűleg már sokat hallottál arról, hogyan kell énmárkát (újra)építeni. Tűzd ki a célodat. Tervezd meg, hogyan jutsz el oda. Gyűjts információt az új területről, amit kinéztél magadnak. Számolj, anyagilag megéri-e. Mérd fel, milyen új készségeket kell elsajátítanod. Találd ki, ezt hogyan fogod megtenni. Mi az értékajánlatod. Ezt hogyan közvetíted. Kinek közvetíted. Miben vagy más, mint mindenki más a piacon. Legyen saját történeted. Honnan jöttél, hova tartasz. Önéletrajzoddal, social media felületeiddel, weboldaladdal, ajánlásokkal mutasd be az új énedet.

Azonban talán ezeknél a dolgoknál is fontosabb arra ránézni, mi akadályozhat meg abban, hogy önmagadat hitelesen „reklámozd”, egy ütős énmárkát építs fel, vagy építs újra és hihetően el tudd mondani a történetedet. Van, hogy nehezen határozod meg önmagadat. Mások kívülről sokszor jobban látnak téged, mint te magadat. Nehezen ismerheted fel a mintázataidat, és hogy életed szálai hogyan kacsolódhatnak össze egymással. Álarcnak érezheted a saját történetedet, mintha nem is rólad szólna. Úgy gondolhatod, hogy múltbeli és jelenlegi karriered nem köthető össze jövőbeni karrier-vágyaddal, pedig szinte minden esetben van kapcsolódás. Mindezek átlátására kreativitásra van szükséged és egy jó coach is elkélhet. Így tud támogatni a coachod.

Jó kérdéseket tesz fel: Mi az, ami visszatart téged?
Azzal, hogy azt mondod magadnak, „nekem ez nem megy”, folyamatosan arra trenírozod az agyadat, hogy ne működjön eredményesen és így valóban nem fogsz egyről a kettőre jutni, akármennyire szeretnéd. A „hogyan”-nal kezdődő kérdések segítenek megtörni a kört.

Hogyan tudsz új énképet kialakítani?

Hogyan tudod a múltadat a jövőbeni karrier terveddel összekötni, hogy hiteles maradj?

Hogyan tudod leküzdeni a negatív gondolataidat, hogy kreatívan, hatékonyan tudj gondolkodni?   

Ha nem tudod megfogalmazni, mi tart vissza, fókuszálj az érzéseidre.
Félsz? Alkalmatlannak tartod magadat? Aggódsz? Döntésképtelenek érzed magad? Zavarodott vagy? Csalónak érzed magadat?

Górcső alá veszitek a magaddal kapcsolatos negatív gondolataidat. Valóban igazak?
Ha igaznak véled őket, kérdezz meg másokat. Sokszor te vagy saját magad legszőrösszívűbb kritikusa. Ez félrevezethet téged, ha nem rendelkezel magas szintű önreflexióval, önismerettel. Ha továbbra sem tudsz szabadulni a negatív gondolatoktól, ezekkel a kérdésekkel támogat abban a coachod, hogy áttranszformáljátok őket pozitívvá.

Mi a legfőbb negatív gondolatom magammal kapcsolatban?

Hogyan szól ez rólam?

Mit nyerek azzal, ha továbbra is megtartom a negatív gondolatomat?

Hogyan tudom átformálni ezt a negatív gondolatot, hogy nagyobb teljesítményre sarkaljon?

Megszondáztatja a történetedet, hasznos támogatók után néztek 
Miután megvan a sztorid, megtaláljátok azokat ez embereket, akiknek számít számodra a véleménye és profitálni tudsz a visszajelzéseikből.

Fontos, hogy ne csak meglegyen a történeted, de valóban a tiéd legyen, birtokold. Hiába építetted fel jól, ha nem érzed teljesen a magadénak, nem fogod tudni hitelesen elmondani, és ezt érezni fogja a hallgatóságod is. Érdemes élő entitáskánt tekinted a sztoridra, ami folyamatosan változik, alakul, ahogyan te is folyamatosan változol, fejlődsz. Sőt, ne csak birtokold, éld is meg a történetedet!

A fejlődésedhez olvass cikkeket, hallgass podcasteket, vegyél részt különböző eseményeken, (online) kurzusokon, workshopokon. Ezek a fórumok nemcsak az előrelépésedet szolgálhatják, hanem felkészültebbnek is érezheted magadat tőlük, amely önbizalmat adhat.

Ne csak akkor frissítsd a sztorid, amikor épp állást vagy karriert váltasz. Ez legyen egy folyamat. Néha keress rá a nevedre a Google-ben, frissítsd a social media és különböző tagsági profiljaidat, egészítsd ki őket, vedd ki belőlük, ami már nem te vagy, írd le ki vagy most. Gondold át, mit posztolsz ezekre a felületekre, legyen az akár munka- vagy magánéleti a téma. Digitális énedet nem könnyű kitörölni, és ha egyszer valami kikerült az internetre, nehéz ellenőrzésed alatt tartanod. Akár évek múlva is problémát okozhat egy-egy tartalom.

Az énmárkád saját magad visszatükröződése, hogyan mutatod meg magadat a világnak. Hogy behívnak-e interjúra, megkapod-e az új állást vagy akár az új jelentős üzletet, azon múlik, hogyan mondod el a történetedet.

Hírlevél


Iratkozz fel a legfrissebb karrier ötletekért!


Kapcsolat



Dankó Adrienn ACC

Karrier újratervezési specialista,
ICF tag Business coach 

+36 70 310 82 59
adrienn.danko@klc.co.hu

1136 Budapest, Hollán Ernő utca 21/b