Karrier tanácsadás, karrier coaching (és egy kis terápia…)
Adrienn Dankó ACC

Author: Adrienn Dankó ACC

04 January 2021

Karrier tanácsadás, karrier coaching (és egy kis terápia…)
Coachként és tanácsadóként sokszor tapasztalom, hogy nagy a kavarodás ezzel a két fogalommal kapcsolatban. A tanácsadást talán sokan ismeritek, a coachingot azonban nehezebb definiálni és azt hiszem, ez is azok közé a dolgok közé tartozik, amit ha az ember nem próbál ki, nem kaphat róla teljes képet.

Amikor karrier tanácsadóhoz fordulsz, egy szakember tapasztalatait, tanácsait kapod arról, mit és hogyan csinálj, hogy megszerezd az áhított állást, vagy hogyan válts sikeresen karriert. Azt is a tanácsadó mondja meg, mik a problémás területek, amiken változtatnod kell. Tipikus karrier tanácsadás témák az önéletrajzírás, LinkedIn profil kialakítása, motivációs levélírás, állásinterjúra való felkészülés, mi az az Assessment Center, illetve a jelenlegi álláspiaci helyezet és bérezés átbeszélése: mit és hogyan írj bele az önéletrajzodba, hogy figyelemfelkeltő legyen és kiemeljen a többi jelentkező közül, mire kíváncsi valójában a munkáltató, amikor az állásinterjún a munkatapasztalatodról kérdez, a pozíció, amit pályázol elérhető-e a számodra, milyen bérsávok vannak jelenleg a piacon, hogyan határozd meg a fizetési igényedet és tárgyalj a bérről.

A coaching, az International Coaching Federation (https://coachfederation.org/), az egyik legnagyobb és világszinten elismert nemzetközi coach szervezet által megalkotott definíciója szerint a következő: „A coaching az ügyféllel való partneri együttműködés, olyan gondolatébresztő és kreatív folyamat, amely arra inspirálja az ügyfelet, hogy a legtöbbet hozza ki önmagából személyes és szakmai szempontból is. A coaching egyedi szolgáltatás, és elkülönül a terápiától, tanácsadástól, mentoringtól és a tréningtől egyaránt. Akik résztvevői lesznek egy coaching folyamatnak, megtapasztalhatják annak élményét, hogy másképp látják majd személyes kihívásaikat és lehetőségeiket, megerősödik gondolkodásuk és döntéshozó képességük, fejlődik személyes hatékonyságuk, nő az önbizalmuk, és közelebb kerülnek munkájuk és élet-szerepük beteljesítéséhez.”

Szeretem ezt a megfogalmazást, azonban ez alapján még egyik leendő ügyfelem sem kapott a fejéhez, hogy oh, már értem, mi ez pontosan. Sőt, csak még nagyobb szokott lenni a zűrzavar: ha ez nem tanácsadás, nem terápia, nem tréning és nem mentorálás, akkor micsoda? Szerintem a legfontosabb különbség a tanácsadás és a coaching között az, hogy a coaching folyamatban egyenrangú felekként, partneri kapcsolatban dolgozunk, nem én mondom meg neked, mit és hogyan csinálj, hanem te dolgozod ki magadból a saját magad által feltett kérdéseidre az egyedi válaszaidat, amelyeket hosszú távon is magadénak érezve, elhivatottan, elköteleződve tudsz képviselni és hasznosítani, karrier coaching esetében, a karrier- vagy munkahelyváltási folyamatodban. Te ismered legjobban saját magadat, (vagy azon dolgozunk a coaching folyamatban, hogy ez megtörténhessen) és így te tudod a legjobban, mire van szükséged, mi működik neked és mi nem.  A coaching ülések akkor a leghasznosabbak a számodra, ha ügyfélként „beleteszed a munkát”, akarod a változást, nyitott vagy az újra, és valóban meg szeretnéd ismerni saját magadat.

Mit is csinál akkor a coach, ha mindent én csinálok? - szokták a potenciális ügyfeleim egy fél mosollyal a szájuk szegletében megkérdezni. Coachként a tárházam, például kép-kártyákkal és tesztekkel, igen széles lehet, de ami igazán az erősségem azok a jó, megfelelő időben feltett kérdések, reflektálások, összefoglalók és visszatükrözések. Ilyen kérdésekkel találkozhatsz egy karrier coaching ülésen: „Milyen értékek mentén működsz?”, „Ha bármit beleírhatnál az önéletrajzodba, milyen tapasztalatot írnál bele a legszívesebben?”, „Mi az, ami nem megy neked?”, „Melyik készségeidre vagy a legbüszkébb?”, „Hogyan hátráltatod magad az álláskeresésben?” Azonban nincsenek jól bejáratott, biztosan bevethető és működő kérdések vagy reagálások, mert mindig az adott helyzet és pillanat dönti el, mi a legjobb neked, az ügyfélnek. Ezáltal olyan megnyílások, új felfedezések születhetnek, és új perspektívák nyílhatnak meg, amelyeket ez ideáig talán egyáltalán nem láttál, bár már rengeteget gondolkodtál a témádon.

A fenti sorok jól mutatják, hogy a coachingban szinte megkerülhetetlen önmagunk jobb megismerése, önismeretünk fejlesztése. Amikor kiejtem a számon az önismeret szót, óhatatlanul felmerül, hogy miben más a coaching, mint a pszichoterápia. Nehéz megválaszolni a kérdést, ez máig számos kutatás témája, mert eszközökben és szakmai képességek tekintetében sok a hasonlóság. Mind a coachingban, mind a terápiában helye van például a megoldásfókuszú szemléletnek és a Carl Rogers féle humanisztikus irányzatnak, és igen fontos többek között az ügyféllel való bizalmi kapcsolat kialakítása, a szerződéskötés, az értő figyelem és a kérdezés. Különbségek tekintetében számomra talán ezek a legjelentősebbek: a coaching leginkább a jövő lehetőségeivel foglalkozik, múltban gyökerező, mélyen lévő érzelmekhez kapcsolódó pszichikai zavarokkal nem; magánéleti és szakmai fejlődésedre fókuszál és saját erőforrásokkal rendelkező, azokat használni tudó ügyfelekkel dolgozik (nem a „nem működőt javítjuk meg”, hanem „a jóból még jobbat csinálunk”). A coachingban előre meghatározott időkereten belül dolgozunk és a fő motivációd egy konkrét cél elérése és ennek érdekében önmagad fejlesztése. Témád nem akadályozza a mindennapi működésedet, haladásodat és tanulásodat.

Te ki fogod próbálni a karrier coachingot?

Newsletter


Sign up for the latest career boost ideas!


ContactAdrienn Dankó ACC

Career re-design specialist,
ICF member Business coach

+36 70 310 82 59
adrienn.danko@klc.co.hu

https://www.linkedin.com/in/adrienn-danko-55023a1

21/b Hollán Ernő str, 1136 Budapest, Hungary